CENE TOPLOTNIH ČRPALK

Pri vsaki stvari je cena izjemno pomemben dejavnik, zavedati pa se moramo, da pri nakupu toplotne črpalke ni pomembna samo cena, vendar tudi marsikateri preostali dejavniki. Na toplotno črpalko moramo gledati kot na dolgoročno investicijo, ki bo prinesla vaši hiši mir in toploto.

Toplotna črpalka je najkoristnejši in trenutno najbolj ekonomični, ter hkrati ekološko osveščen način ogrevanja. Omogoča nam gretje našega doma, deluje pa na podoben način kot delujejo klimatske naprave. Toplotne črpalke so manj pogoste kot drugi tradicionalni sistemi ogrevanja, zato nam je cena tudi le-teh dokaj neznana.

Prvi pomemben dejavnik (zraven cene) na katerega moramo biti pozorni je sama učinkovitost toplotne črpalke. Večina toplotnih črpalk proizvede tri kilovate toplote za vsak kilovat električne energije, ki ga porabi. To dejansko pomeni, da boste dobili trikrat več toplote iz toplotne črpalke, kot iz navadnih električnih ogrevalnih sistemov, hkrati pa je toplota iz toplotnih črpalk veliko bolj enakomerna in primerneje razpršena kot toplota, ki jo ustvari npr. peč na drva. Velika večina uporabnikov, ki so spremenili svoj način ogrevanja poroča, da odkar se ogrevajo s toplotno črpalko je toplota nekako prijetnejša in ustvarja nek občutek naravnega udobja. Za razliko peči na les ali olje so toplotne črpalke veliko varnejše (ogenj ni njihov neposreden proizvod pri ogrevanju … ).Ogrevajte vaso hiso poceni s toplotno črpalko Verjetno boste plačali višjo ceno za samo toplotno črpalko in njeno namestitev kot za katerikoli način ogrevanja, vendar je to kot že povedano dolgoročna investicija, ki se vam bo sčasoma povrnila, hkrati pa boste nekaj naredili tudi za okolje.

Toplotne črpalke se lahko zelo razlikujejo v ceni, vendar vam bodo na dolgi rok prihranile izjemno veliko denarja. Stroški nakupa in namestitve toplotne črpalke se lahko gibljejo med 5.000€, pa vse do 25.000€ za celoten sistem centralnega ogrevanja s toplotno črpalko. Pridobiti je pa mogoče tudi subvencijo.