KAKO IZBRATI PRIMERNO TOPLOTNO ČRPALKO?

Na tržišču je veliko različnih vrst toplotnih črpalk in na prvi pogled se zdi, da je skoraj nemogoče izbrati pravo. Dobro je, da se pred nakupom že sami malce pozanimamo, katera bi bila prava za nas, kasneje pa se posvetujemo še s strokovnjakom.

Največkrat se odločamo na podlagi cene, a to pri izbiranju toplotne črpalke ne sme biti glavni razlog. Pomembno je, da se zavedamo, da je izbira toplotne črpalke dolgoročna investicija. Zato je potrebno dobro razmisliti, katera toplotna črpalka je prava za nas in s tem tudi, pri kateri bodo naši prihranki največji. S pravilno izbiro pa se nam zelo hitro povrne tudi investicija v vgradnjo toplotne črpalke. Pravilna izbira pa ni nujno pogojena s ceno (del cene si lahko povrnemo tudi s subvencijo).

Najprej moramo vedeti, kateri toplotni viri so na voljo v našem primeru. Najboljše je, če imamo možnost za vgradnjo toplotne črpalke voda/voda, ker te dosegajo najvišje izkoristke. Pogoj pa je, da imamo možnost izkoriščanja podtalne vode oz. v nekaterih primerih površinske vode. Nadaljnja izbira je toplotna črpalka zemlja/voda ali zrak/voda. Pri toplotni črpalki zemlja/voda koristimo toploto, ki je akumulirana v zemlji. Izkoristek tovrstne črpalke pa je odvisen od sestave zemlje in površine, ki je na voljo. Pomembno je vedeti ali je zemlja peščena, ilovnata oz. kakšno sestavo ima, ker je od tega odvisno kakšen bo odvzem toplote.

Pomembno pa je, da vemo tudi, kakšno moč toplotne črpalke potrebujemo. To je odvisno od izolacije prostora, ki ga bomo ogrevali in seveda tudi od velikosti. Vedeti pa moramo, kot že prej rečeno, kaj imamo na voljo. Idealno je seveda, če je prostor dobro izoliran, tako je tudi potrebna moč črpalke manjša. Prihranki so večji tudi, če imamo vgrajeno talno ali stensko ogrevanje.

Izbira je velika, možnosti je mnogo – pri izbiri pa moramo upoštevati nekaj glavnih pravil. In sicer, da se moramo odločati glede na dane možnosti – torej ali bomo izbrali črpalko voda/voda, zrak/voda ali zemlja/voda. Nadalje moramo upoštevati, kakšen prostor ogrevamo, ter kakšen ogrevalni sistem imamo, da se lahko odločimo za primerno moč toplotne črpalke. Upoštevati moramo svoje možnosti, potrebe, ter predvsem to, da se nam bo investicija v toplotno črpalko čim prej povrnila, ter nam prinesla čim večje prihranke.

Add a Comment