NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA O GEOTERMALNI TOPLOTNI ČRPALKI

Pripravili smo nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov nanje, ki se porajajo potrošnikom ob nakupu toplotne črpalke zemlja-voda. Verjamemo, da vam bodo spodnji odgovori pomagali pri razjasnitvi nekaterih osnovnih vprašanj.

1. Ali bo toplotna črpalka sposobna ogrevati moj dom, kljub velikemu mrazu?

Geotermalna toplotna črpalka

Toplotne črpalke so sposobne skorajda samostojno ogrevati vaš dom tudi pri izjemno nizkih temperaturah. Osnova za vgradnjo toplotne črpalke so ustrezni izračun toplotne izgube. Z pravilnim svetovanjem strokovnjaka boste izbrali pravilen tip črpalke za vaš dom, ki bo sposobna ogrevati vašo nepremičnino tudi v najhladnejših dnevih.

2. Ali lahko toplotna črpalka zagotavlja dovolj tople vode (sanitarne vode) za moje potrebe?
Vsaka toplotna črpalka (primerna za vaš dom ali nepremičnino) bi morala omogočati in zagotavljati gretje vode nekje do temperature 62°C. To temperaturo je možno tudi povečati vse do 75°C (npr. s pomožnim grelnikom).

3. Ali namestitev geotermalne toplotne črpalke zahteva talno gretje kot način ogrevanja ali jo je mogoče uporabiti tudi za ogrevanje preko radiatorjev (radiatorski sistem)?
Veliko toplotnih črpalk zemlja/voda ne zahteva nujno talnega ogrevanja in omogoča ogrevanje tudi preko radiatorjev. (Zavedati se moramo, da je temperaturni pretok pomemben faktor, saj toplotne črpalke delujejo bolj učinkovito pri nižjih temperaturah.)
Večina radiatorjev nameščenih po slovenskih domovih je oblikovanih in prirejenih za višje temperature ogrevanja kot so tiste, na katerih delujejo toplotne črpalke. Obstaja zgolj možnost, da boste morali zamenjati obstoječe radiatorje za fizično večje.

4. Ali tovrstna toplotna črpalka omogoča hlajenje?
Določene geotermalne toplotne črpalke zagotavljajo tudi pasivno hlajenje poleti, pod pogojem, da imate pravilno oblikovano talno ogrevanje. S pasivnim hlajenjem je mogoče zmanjšati temperaturo v hiši za 3 do 4 stopinje. Če toplotna črpalka pasivnega hlajenja ne omogoča je običajno mogoče dokupiti tudi potrebno dodatno opremo.

5. Kakšno električno napajanje potrebuje toplotna črpalka?
Določeni modeli toplotnih črpalk, se lahko napajajo preko običajne električne vtičnice, določeni modeli, ki pa so zmogljivejši in se običajno uporabljajo za večje stavbe pa bodo potrebovali trifazno električno napajanje.

6. Želim namestiti toplotno črpalko zemlja voda, ampak imam zelo majhen prostor za hišo. Kaj mi svetujete?
Majhna razpoložljivost zemeljske površine ni ovira oz. omejitev za vgradnjo geotermalne toplotne črpalka. Namestitev tovrstne toplotne črpalke je mogoče izvesti s pomočjo vertikalne sonde.

7. Na obstoječi hiši želim zamenjati obstoječ način ogrevanja za ogrevanje s toplotno črpalko. Ali to predstavlja kakšen problem?
Mnoge toplotne črpalke so narejene tako za novogradnje kot za že obstoječe nepremičnine. Bistven je samo pravilen izračun toplotne izgube vaše nepremičnine, na osnovi katerega se izbere pravilen tip toplotne črpalke, prav tako pa je potrebno preveriti in zagotoviti osnovne pogoje, ki omogočajo varčevanje energije oz. toplote (primerna izolacija … ).

8. Ali so geotermalne toplotne črpalke okolju prijazne?
Toplotna črpalka za svoje delovanje potrebuje elektriko, ki poganja samo črpalko in kompresor. Preprosto povedano: Za vsak 1kW porabljene električne energije, črpalka proizvede do 4.5kW električne energije, ki se lahko porabi za ogrevanje in toplo vodo. Toplotna črpalka bo zmanjšala proizvod CO2 emisij vašega doma za celih 40%.

Add a Comment